Dé webshop van Durea en haar winkeliers. Benieuwd hoe het werkt? Klik hier

Hou je schoenen langer mooi!

Tips over schoenverzorging

Wil jij lang genieten van je nieuwe schoenen?

Dan is het belangrijk om je schoenen goed te verzorgen.

Schoenen hebben veel te verduren. Niet alleen door vuil en vocht door een flinke regenbui, maar ook doordat je ze draagt. Daarom is het belangrijk om je schoenen goed te onderhouden. Zo houd je jouw nieuwe schoenen netjes en gaan ze langer mee.

Met de juiste verzorging houd je ook jouw favoriete paar oudere schoenen langer mooi. Ieder seizoen delen wij een schoenverzorgingsadvies voor onze nieuwste Durea modellen. Bekijk het verzorgingsadvies van dit seizoen hier.

Beschermen, verzorgen, reinigen

Om je schoenen in perfecte staat te houden kun je ze onderhouden in drie stappen. Wil je onderhoudstips voor het specifieke materiaal van jouw schoen? Lees dan snel verder.

Beschermen

Bescherm jouw nieuw aangeschafte schoenen altijd met een vuil- en waterafstotende spray. Dit zorgt ervoor dat de schoen langer mooi blijft. Gebruik een product wat geschikt is voor de specifieke materiaalsoort van de schoen en herhaal de behandeling regelmatig, Zo blijven je schoenen optimaal beschermd tegen vuil en water.

Verzorgen

De meeste schoenen zijn gemaakt van een leersoort. Dit materiaal vraagt om een goede verzorging. Verzorgen betekent het voeden en kleuren en laten glanzen van het materiaal. Dit zorgt ervoor dat jouw schoenen langer mooi blijven en hun kleur behouden. Na het verzorgen is het belangrijk om te zorgen voor een goede bescherming.

Reinigen

Zijn je schoenen vies geworden? Zorg dan voor een goede reiniging. Dit kan worden onderverdeeld in natte en droge reiniging. Voor droge reiniging kun je bijvoorbeeld gebruik maken van borstels of blokjes. Voor natte reiniging zijn speciale verkrijgbaar die geschikt zijn voor het specifieke materiaal van jouw schoenen. Test bij het gebruik van een reinigingsmiddel altijd eerst op kleurechtheid!

Het verzorgen van glad leren schoenen

Glad leer mag niet ontbreken in onze collectie. Dit populaire materiaal heeft een stijlvolle uitstraling en gaat met de juiste verzorging jarenlang mee. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van jouw glad leren schoenen is het belangrijk om ze regelmatig te behandelen en te onderhouden.

Glad leer is gemaakt van de buitenzijde van een dierenhuid, de opperhuid. Het materiaal is sterk en ademt en vormt zich naar jouw voet. Leer is een ademend materiaal, wat betekent dat vocht en warmte door het materiaal kunnen worden afgevoerd. Dit is een groot voordeel ten opzicht van synthetische materialen, omdat je minder snel warme of vochtige voeten krijgt.

Wanneer glad leer is behandeld, spreken we van verrijkt leer. Hierbij is vaak een print of kleur toegevoegd om de schoen een andere uitstraling te geven. Let goed op of er bij jouw schoenen verrijkt leer is gebruikt, want sommige verzorgende of reinigende producten kunnen de bewerking aantasten! Gebruik voor de verzorging van verrijkt leer altijd een product in de kleur van de finishlaag van jouw schoen. Wanneer je een kleurloze verzorging gebruikt kan de kleur van de finish verbleken.

Glad leren schoenen zijn eenvoudig te onderhouden. Als de schoenen vuil zijn geworden, laat dit dan eerst goed drogen. Haal de veters uit de schoenen en maak de schoenen schoon met een zachte borstel en eventueel met een vochtige doek. Een aanschop streep is droog te verwijderen met een kleurloze gum. Vermijd zeepproducten en laat je schoenen niet drogen naast een warmtebron.

Zodra de schoen is gereinigd (en opgedroogd) kan deze worden ingesmeerd met een schoencrème. Deze crème zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en niet uitdroogt. Gebruik een schoencrème op basis van bijenwas (geen siliconen), zodat het leer kan blijven ademen. Om kleine beschadigingen of verkleuringen weg te werken kun je het besten een crème gebruiken in de kleur van de schoen of een tintje donkerder. Breng de crème aan met een sponsje en laat het even intrekken. Wrijf de crème uit met een schone doek of zachte borstel.

Het verzorgen van suède schoenen

Ben jij ook zo’n fan van suède? Ook dit seizoen hebben we weer volop suède in onze collectie.

Suède heeft een luxe uitstraling. Je herkent het aan de harige zachte bovenkant. Suède wordt in tegenstelling tot gladleer, nubuck en lakleer niet van de bovenkant van de huid, maar van de onderkant van de huid gemaakt, vandaar dat het zo zacht is.

Suede vergt iets meer verzorging dan leer, door de open structuur trekt de schoen meer vuil en vocht aan. Daarom is het aan te raden jouw schoenen iedere 30 dagen te beschermen met een vuil/ en vochtafstotende spray.

Droge reiniging van jouw schoenen heeft de voorkeur. Weeg vuil zachtjes van de schoenen bijvoorbeeld met een zachte borstel. Vermijd schoenpoets en zeepproducten en laat je schoenen niet onder een warmtebron drogen en spoel ze vooral niet af met water! Zo behoud je de kwaliteit van het materiaal en gaan je schoenen het langst mee. Vergeet na het reinigen niet om je schoenen opnieuw te behandelen met een beschermende spray.

Het verzorgen van nubuck schoenen

Alhoewel nubuck veel dezelfde uiterlijke kenmerken heeft als suède, wordt bij dit materiaal in tegenstelling tot suède de buitenkant van leer gebruikt in plaats van de binnenkant. Bij nubuck worden de haartjes licht opgeschuurd, waardoor deze dezelfde zachte uitstraling heeft als suède. Beide materialen hebben een open structuur, waarbij vuil sneller kan worden opgenomen. Het is daarom extra belangrijk jouw nubuck schoenen goed te beschermen, verzorgen en reinigen.

Net als bij suède schoenen wordt aangeraden om nubuck schoenen iedere 30 dagen te behandelen met een beschermende spray.

Gebruik een zachte borstel voor het reinigen. Vermijd net als bij suède schoenpoets en zeepproducten en laat je schoenen aan de lucht drogen. En denk eraan om na het reinigen je schoenen opnieuw te behandelen met een water- en vuilafstotende spray.

Het verzorgen van lak schoenen

Lak schoenen zijn gemaakt van een vuilafstotend materiaal en kunnen geen vocht opnemen. Het materiaal is te herkennen aan de glanzende coating, deze is gemaakt met wax, PVC of PU. Dit maakt dat de schoenen simpel te behandelen zijn en lang mooi blijven, hoe je dit doet leggen we je uit.

Doordat deze schoenen vuil- en waterafstotend zijn, kan vuil niet in het materiaal trekken. Lak schoenen kun je dan ook niet behandelen met een vuil- en waterafstotende spray, omdat de behandeling niet wordt opgenomen door het materiaal. Echter is lak wel erg statisch en trekt het hierdoor wel vuil aan. Er zijn verschillende producten die jouw schoenen minder statisch maken en ze nog beter beschermen tegen vuil. Daarnaast zijn ze hierdoor ook beter bestand tegen krassen en scheurtjes.

Als je jouw schoenen niet draagt, berg ze dan altijd op met een schoenspanner. Dit voorkomt barstjes bij de loopvouwen/loopplooien.

Het verzorgen van sneakers (gecombineerde materialen)

De sneaker is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Bij sneakers worden vaak meerdere materialen gebruikt, wat de verzorging en reiniging soms lastig maakt.

Gebruik een vuil- en waterafstotende spray om je sneakers te beschermen. Herhaal de behandeling elke 30 dagen. Bij intensief gebruik mogen de schoenen ook vaker behandeld worden.

Er zijn inmiddels verschillende reinigingsproducten op de markt speciaal voor sneakers. Ook zijn er universele producten verkrijgbaar die geschikt zijn voor (bijna) alle materialen. Vergeet niet na het reiniging de sneakers opnieuw te beschermen!

Let extra goed op of er metallic accenten aan jouw sneakers zitten. Metallic herken je aan de glinstering en bestaat uit een coating die op het materiaal ligt. Deze finish is erg kwetsbaar en kan bij intensief gebruik of zonder de juiste verzorging beschadigen. Metallic is alleen te reinigen met een zachte doek.

Controleer altijd goed uit welk materiaal jouw sneakers zijn gemaakt en vraag bij twijfel altijd om advies aan de winkelier!

Vind een Durea verkooppunt bij jou in de buurt

Volg de stappen
& bepaal jouw lengte- en wijdtemaat

Gebruik het maatadvies als indicatie. Voor het beste maatadvies kun je terecht bij een van onze durea servicepunten bij jou in de buurt.

Stap 1

Bepaal je lengtemaat
Meet de lengte van je voet, van je langste teen tot je hiel.

Stap 2

Bepaal je wijdtemaat
Meet de omtrek van jouw voet bij het breedste gedeelte, de bal van je voet.

Jouw schoenmaat
Oeps, er ging iets mis
lengtemaat
Naar stap 2
Bereken